Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
De bevrijding in Dalen, twee dagen later op 9 april. Foto: Stichting Aold Daol’n
1945

Bevrijdingsnieuws: Belgen bevrijden Dalen maar vluchten weer door zware Duitse tegenstand

De bevrijding in Dalen, twee dagen later op 9 april. Foto: Stichting Aold Daol’n

Dalen is vandaag bevrijd door Belgische troepen. De vrijheid is echter van korte duur: de Belgen ontvluchten de Drentse plaats na zware tegenstand van de Duitsers bij de Oosterhesselerbrug.

De Belgische troepen komen Dalen binnen met jeeps, die achteraf kwetsbaar blijken. Na een kort vuurgevecht is het dorp ogenschijnlijk bevrijd. Bij de Oosterhesselerbrug stuiten de Belgische soldaten op zware tegenstand. Een vuurgevecht volgt. Daarbij branden twee boerderijen in de omgeving van de brug af. De Duitsers proberen de brug op te blazen, maar dat mislukt.

Dit gebeurde er nog meer op 8 april in het Noorden:

Bruggen Hoogeveen vernield

De geallieerden zijn op 6 april al in de buurt van Hoogeveen. Sommige inwoners hebben het idee dat ze al bevrijd zijn, wanneer zij de jeeps van de geallieerden voorbij zien rijden. De jeeps zijn echter aan het verkennen. De Duitsers hebben dit door en bereiden zich voor op de bevrijdingsstrijd.

In de nacht van 7 op 8 april worden de bruggen in Hoogeveen en over de Hoogeveensche- en de Verlengde Hoogeveensche Vaart vernield. De Duitsers maken hiermee het oprukken van de geallieerden moeilijker.

Franse piloot komt om bij aanvallen op vliegveld Havelte

De 24-jarige Franse Spitfire-piloot François Roland Marie Fidèle Picot de Moras D’Aligny komt om bij het uitvoeren van een luchtaanval op vliegveld Havelte. Samen met een andere Spitfire bestookt François doelen op het vliegveld. Rond kwart voor vier wordt zijn jachtvliegtuig neergeschoten.

Twee dagen later wordt de Franse piloot begraven in Havelte. 

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.