Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Bevrijding van Coevorden. Archief: Historische Vereniging Coevorden
1945

Bevrijdingsnieuws: Canadezen bevrijden Coevorden en Nieuwe Pekela zoekt in geheim naar nieuwe burgemeester

Bevrijding van Coevorden. Archief: Historische Vereniging Coevorden

De First Canadian Army heeft in de vroege ochtend Coevorden bevrijd. Twee Canadese soldaten kwamen om nadat een Duitse soldaat hun rupsvoertuig raakte met een antitankwapen.

Bij de aankomst van de Canadezen, gistermiddag, bliezen de Duitsers nog de Bentheimerbrug op, waardoor de troepen hun opmars stop moesten zetten. Vervolgens lichtte verzetsbeweging NBS (Binnenlandse Strijdkrachten red.) in de nacht de Canadese commandant major Calqhoun in over de militaire situatie in de stad. Calqhoun was gerustgesteld over de situatie en besloot hierop meteen de stad in te nemen.

De Canadezen legden snel een baileybrug in de vroege ochtend en zo konden zij alsnog met hun tanks Coevorden binnenkomen.

Lees hoe de bevrijding van Drenthe verder verliep hier .

Dit gebeurde er verder in het Noorden:

Op zoek naar een nieuwe burgemeester van Nieuwe Pekela

NSB-burgemeester Heeg van Nieuwe Pekela vraagt in de avond van 6 april aan een dorpsgenoot of er iemand is die het burgemeesterschap wil overnemen na de bevrijding. NSB’ers en Landwachters in het Groningse dorp vrezen de gevolgen van de bevrijding. Ze willen ontkomen aan eventuele bestraffing voor het samenwerken met de nazi’s.

De vraag kwam terecht bij Jacob Wieske, een drogist die actief was in meerdere verzetsgroepen. Wieske en het verzet twijfelden. Het aantal gewapende NSB’ers en Landwachters was te groot in het dorp. Het verzet had maar weinig wapens en te weinig mankracht om het gevecht aan te gaan. De onderhandelingen voor de opvolging van Heeg moesten daarom in alle voorzichtigheid gedaan worden.

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.