Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Bevrijding van Coevorden (op 6 april). Archief: Historische Vereniging Coevorden
1945

Bevrijdingsnieuws: Coevorden maakt zich klaar voor bevrijdingsstrijd en Duitse militairen verlaten Groningen

Bevrijding van Coevorden (op 6 april). Archief: Historische Vereniging Coevorden

Hogere Duitse officieren in Coevorden maken zich vandaag overhaast klaar om te vertrekken. Ook bouwmaatschappij Organisation Todt (O.T.) vertrekt. De bezetter beveelt inwoners binnen te blijven en in kelders te schuilen. De Canadezen naderen de Drentse stad.

De afgelopen dagen zijn Duitse legervoertuigen in Coevorden constant bestookt door geallieerde jachtvliegtuigen. De nazi’s van O.T. zetten daarnaast Drenten aan het werk om verdedigingswerken te bouwen en eenmansgaten, waarin je je kan verstoppen tijdens luchtaanvallen, te graven. In drie dagen tijd worden er ruim 1700 eenmansgaten gegraven. Coevorden maakt zich klaar voor de bevrijdingsstrijd.

In de middag van 4 april wordt de Bentheimerbrug in Coevorden opgeblazen. De Canadezen hebben Coevorden bereikt en de strijd om de bevrijding begint rond half drie ‘s middags.

Dit gebeurde er verder in het Noorden:

Gevangen Kamp Erika vluchten onderweg naar Westerbork

Ruim 450 gevangenen van Kamp Erika (Overijssel, red.) werden ’s ochtends op 5 april van bed gelicht en op mars gestuurd. Onder bewaking liepen ze naar Hoogeveen. Zo’n 300 gevangenen kwamen daar aan. Vervolgens werden de gevangenen naar Westerbork gestuurd. Hier kwamen nog minder gevangenen aan, want 113 wisten onderweg te vluchten. De vele luchtaanvallen, die plaatsvonden boven Drenthe, gebruikten de gevangenen als moment om te ontsnappen.

Duitse militairen verlaten Groningen

Duitse militairen van de 480ste infanterie divisie vertrekken naar Duitsland om daar te vechten. Deze soldaten zouden in Groningen ingezet worden, maar er wordt anders besloten. Hierdoor zijn niet alle loopgraven en stellingen in Groningen bezet. Zo’n 7.000 manschappen, waaronder Duitse soldaten, SS’ers, Hitlerjugend en Nederlandse collaborateurs, blijven over om de stad te verdedigen. 

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.