Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Naaldbos
1945

Bevrijdingsnieuws: Dalen alsnog bevrijd en fusillades in het Spaarbankbos

Naaldbos - Bron: Pixabay

Belgische en Poolse soldaten hebben vandaag alsnog Dalen bevrijd.

Twee dagen geleden bevrijdden de Belgen Dalen al. Maar bij de Oosterhesselerbrug stuitten de Belgen op hevige tegenstand van de Duitsers, waardoor zij Dalen weer ontvluchtten. De Duitsers namen het dorp hierna weer in .

Dankzij de Poolse hulp lukt het vandaag alsnog om Dalen te bevrijden. De Duitsers vluchten, vijf verlaten boerderijen zijn in vlammen op gegaan. De zwaar beschadigde Oosterhesselerbrug wordt versterkt met spoorrails, zodat de Poolse tanks door kunnen naar Emmen.

Dit gebeurde er nog meer op 9 april in het Noorden:

Fusillades in het Spaarbankbos

De nazi’s fusilleren drie jongemannen in het Spaarbankbos bij Hoogeveen. Het zijn Sybrand Jan van der Linde uit Den Haag, Albert Eggen uit Zuidwolde en Johan Dhont uit Middelburg. De drie zitten samen gevangen in het Noorderhuis in Hoogeveen.

Van der Linde

De familie van Jan van der Linde sympathiseert met de NSB. Ook Van der Linde vertrok eerder naar Duitsland om te werken, maar komt dan terug op zijn sympathie voor de nazi-ideologie. Om terug te kunnen keren naar Nederland trouwt hij in september 1943 met een vrouw uit Dedemsvaart.

Van der Linde blijft in Nederland en duikt onder. Bij een razzia wordt hij opgepakt. Van der Linde wordt naar Kamp Erika (bij Ommen, red.) Omdat de geallieerden oprukken worden de gevangenen van het strafkamp overgebracht naar Kamp Westerbork. Onderweg vluchten velen . Ook Van der Linde doet een poging. Een dag later wordt hij bij Hoogeveen opgepakt door Landwachters.

Eggen

De 16-jarige Albert Eggen uit Zuidwolde is op 9 april gearresteerd. Eggen woont bij zijn ouders en ontloopt de Duitse arbeidsdienst. De nazi's zijn op zoek naar Eggens oudere broer (die ook Albert heet). Hij is actief in het verzet. Als ze hem in Zuidwolde willen arresteren is de oudste Eggen niet thuis. Zijn jongere broer wordt meegenomen.

Dhont

Johan Dhont werkt als elektricien in een werkkamp in Ten Arlo, tussen Hoogeveen en Zuidwolde. Hij staat bekend als iemand die nergens bang voor is. Als Dhont in een confrontatie met nazi's tegen ze zegt dat ze maar snel weg moeten wezen wordt hij gearresteerd. Hij wordt gearresteerd en opgesloten in het Noorderhuis in Hoogeveen.

Door zijn werk heeft Dhont veel waardevolle informatie over kamp Ten Arlo. Omdat hij ook werkte aan radarinstallaties van de Luftwaffe heeft hij daarnaast belastende informatie over de Duitsers.

Als het Noorderhuis op 9 april wordt ontruimd besluit een Oostenrijkse rechter (in Duitse dienst) dat de drie mannen geëxecuteerd moeten worden. De mannen worden op 11 april gevonden. 

SD vraagt om versterking in Rolde

In Rolde doet de Sicherheitsdienst een beroep op de inwoners. Ze vragen om versterking in de gevechten tegen de parachutisten. Niemand meldt zich.

Spoorlijn Zwolle-Groningen gebombardeerd

Op 22 punten is de spoorlijn die tussen Zwolle en Groningen, en langs Assen, loopt onklaar gemaakt.

Meppelers moeten binnen blijven

Een omroeper laat inwoners van Meppel in de vroege ochtend weten dat zij hun woning niet mogen verlaten.

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.