Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Tekening: Job van der Molen
1945

De bevrijding van Grietje Hollander-Wiegers uit Klazienaveen: 'Kaalgeschoren vrouw maakte diepe indruk'

Tekening: Job van der Molen

Grietje Hollander-Wiegers (81) uit Aalden groeide op in Klazienaveen. Haar ouders werkten daar in een kantoorboekhandel aan de Langestraat. Als kind zou ze naar de openbare kleuterschool, maar dat kon niet.

,,De Tramburg en de Dordsebrug waren vernield en de openbare kleuterschool stond aan de andere kant van het kanaal. Om die reden ging ik als jong meisje naar de gereformeerde kleuterschool."

Baby vergeten

,,Als in de oorlog er vliegtuigen over gingen, moest ik met mijn ouders snel de kelder in. Ik herinner me nog goed dat mijn moeder een keer vergeten was om mijn zusje mee de kelder in te nemen. Mijn zusje was toen nog een baby. Mijn moeder was helemaal in paniek en mijn vader bracht ook snel mijn zusje in veiligheid."

,,Toen er in Klazienaveen een Engels vliegtuig neerstortte, hielp mijn vader mee de piloot eruit te halen. Die man ging naar het ziekenhuis in Emmen. Een van de bemanningsleden kreeg onderdak bij ons, maar hij was dezelfde nacht alweer vertrokken. Misschien vertrouwde hij het allemaal niet, ik weet het niet."

Naar om te zien

,,Wat ik nog weet van de bevrijding? Dat er geallieerden aan de ene kant van het kanaal liepen. We kregen chocola en kauwgum van ze. Die soldaten spraken een taal die ik niet verstond. Aan de andere kant van het kanaal zagen we af en toe Duitse soldaten lopen. Gedesillusioneerd, met paarden en karren. Ze gingen richting Zwartemeer, naar de Duitse grens."

,,Iets wat veel meer indruk maakte, was het kaalscheren van een vrouw in Klazienaveen. Dat gebeurde, hoorde ik later, omdat ze te Duitsgezind was geweest. Meerdere mensen stonden eromheen en de vrouw onderging het schijnbaar gelaten. Ik vond het heel naar om te zien. Zeker nu dit jaar de bevrijding op allerlei manieren wordt herdacht, denk ik daar nog wel eens aan terug."

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.