Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Tekening: Job van der Molen
1945

De bevrijding van Ibo Sterken uit Smilde: 'Kievietseiren vonden we niet. Op het gras lagen parachutes'

Tekening: Job van der Molen

Wat doe je als tiener op het Drentse platteland als je land in oorlog is? Best heel normale dingen, zegt Ibo Sterken (90) uit Smilde.

Kievietseieren zoeken bijvoorbeeld, in het weiland Veertig Roe, vlakbij de wijk waar hij woonde. ,,Aan de rand van het dorp."

Parachutes in het gras

Het is 8 april als de jongens het veld intrekken, de blik zoekend gericht op het gras. Wat ze dan nog niet weten is dat operatie Amherst, bedoeld om een groot deel van Drenthe te bevrijden, juist die nacht is begonnen. Kievietseieren zien ze niet. ,,Maar er gebeurde iets bijzonders, want we zagen parachutes liggen in het gras."

Verdronken soldaat

Onder een aardappelmachine vandaan kruipt een Franstalige parachutist. De jongens verstaan hem niet, maar lopen achter hem aan naar de sloot en zien daar een tweede parachutist liggen. ,,Hij was verdronken, we hebben hem eruit getrokken en op de kant gelegd."

De tieners gaan naar huis. Sterkens vader gelooft het verhaal van zijn zoon bijna niet. 's Middags keren ze terug en vinden de verdronken man. Later is de parachutist begraven in Bovensmilde.

'Ik hield het niet meer droog'

Eigenlijk praatte Sterken nooit over dit voorval, maar toch wisten heel wat mensen van het verhaal. ,,Via via horen mensen het toch." Jaren later komt Sterken toevalligerwijze in contact met de Franse parachutisten als hij een boek over de operatie wil kopen.

Hij wordt herkend, mee naar een zaaltje genomen en staat dan oog in oog met de parachutisten. ,,Ik vertelde over die man die onder de aardappelmachine vandaan kwam. Een van die mannen naar me toe: dat was ik. Toen hield ik het ook niet meer droog."

'Overal waren ineens buren'

Van de bevrijding zelf hoorde Sterken via via. ,,Overal waren ineens buren, de parachutisten kwamen uit de bosjes, die hadden daar drie of vier dagen gelegen. We liepen met een hele groep naar de Meestersbrug en die club werd steeds groter. Heel bijzonder."

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.