Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Oude grafsteen
1945

Vijf verzetsstrijders uit Meppel gefusilleerd

Oude grafsteen - Foto: Jeroen Kelderman

De nazi’s hebben vandaag aan de Staphorsterweg bij de buurtschap Lankhorst vijf Meppelers gefusilleerd als represaillemaatregel voor het opblazen van de spoorlijn tussen Zwolle en Meppel.

Cornelis Meijer, Jan de Boer, Hendrik Hartholt, Berend Nijenhuis en Johan Stomp zijn vandaag doodgeschoten door Duitsers van de Sicherheitsdienst. De mannen waren betrokken bij het verzet en zaten gevangen voor het onklaar maken van de spoorlijn Zwolle-Meppel. ’s Ochtends werden de vijf mannen geëxecuteerd. De nazi’s lieten de vijf lichamen liggen tot na de middag, om anderen af te schrikken. 

Dit gebeurde er verder op 4 april in het Noorden:

In de buurt van Assen zijn een aantal wegen versperd en bruggen afgedraaid. Later, in de avond van 4 april, vliegen er veel geallieerde vliegtuigen boven Zuid-Drenthe. Ze werpen lichtkogels af. 

Diezelfde avond beschieten, net als de avond ervoor, geallieerde jachtvliegtuigen Duitse legervoertuigen die in het centrum van Coevorden staan.

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.