Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Een vergelijkbaar type Spitfire als waar De Larminat in vloog boven Coevorden in 1945
1945

Vliegtuig neergeschoten boven Coevorden

Een vergelijkbaar type Spitfire als waar De Larminat in vloog boven Coevorden in 1945 - Bron: Chowells, Wikimedia

Een Duits luchtafweergeschut heeft vanochtend een vliegtuig, dat boven Coevorden vloog, neergeschoten. 

Met de kennis van 2020:

Een Duits luchtafweergeschut, ook wel FLAK genoemd (Flugabwehrkanone, red.), schoot rond 11.15 uur een Engels jachtvliegtuig neer. Het jachtvliegtuig was van het type Spitfire. De Franse piloot luitenant De Larminat steeg die ochtend op vanaf Schijndel voor een gewapende verkenningsvlucht boven Drenthe. 

De Larminat, onderdeel van het 341e squadron RAF, overleefde de beschieting, maar zijn vliegtuig ging wel verloren. De spitfire werd in de omgeving van Deventer teruggevonden. Het 2e Canadese leger wist De Larminat te vinden en op 7 april kreeg zijn squadron hier bericht van. 

De piloot was onderdeel van een verkenningsoperatie waarbij de geallieerden de nachtelijke troepenverplaatsingen van de nazi’s in beeld wilden brengen. De piloten fotografeerden dit. 

Bronnen:

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.