Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Foto: Jeroen Kelderman
1945

Nieuwsoverzicht 13 juni 1945: Drukte op de binnenvaart en hoge onderscheiding voor Oud-Assenaar

Foto: Jeroen Kelderman - Foto: Jeroen Kelderman

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 13 juni 1945.

De binnenscheepvaart heeft het momenteel enorm druk, nu vervoer via spoor en weg niet of slechts gedeeltelijk mogelijk is. Er zijn nog altijd veel herstelwerkzaamheden gaande, meldt de Provinciale Drentsche en Asser Courant.

Groningen alleen bereikbaar via Reitdiep

Een aantal scheepvaartwegen zijn weer bevaarbaar, maar dat geldt niet voor de voor het Noorden belangrijke IJssel. Verder zijn in Groningen en Drenthe het Westerwoldsche Kanaal, het Linthorst Homankanaal en de Verlengde Hoogeveensche Vaart tussen Zwinderen en Nieuw-Amsterdam nog geblokkeerd.  

De stad Groningen is voor schepen alleen te bereiken vanuit het Reitdiep, zodat hier een enorme drukte heerst. Drukte die wordt versterkt doordat de Duitsers in september 1944 een zeer groot deel van de Nederlandse binnenvloot naar het Noorden hebben gebracht.   

Hoge onderscheiding voor oud-Assenaar 

Oud-Assenaar Jaap Staal is vanwege zijn verdiensten in de oorlog door koningin Wilhelmina onderscheiden met het Bronzen Kruis. Staal vertrok zeven jaar geleden naar Zuid-Afrika, maar bij het uitbreken van de oorlog meldde hij zich onmiddellijk aan bij de geallieerde strijdkrachten, om te helpen bij de bevrijding van zijn vaderland. 

De Provinciale Drentsche en Asser Courant weer te melden dat Majoor Staal als parachutist uit een vliegtuig sprong tijdens de operatie Market Garden. In de omgeving van Arnhem gaf hij leiding aan de manschappen die na de sprong over waren en is hij met hen de Rijn overgezwommen. De groep werd door geallieerde vliegtuigen vervolgens uit hun zeer benarde positie bevrijd.

Brits eerbewijs

Staal krijgt de hoge onderscheiding voor de moed en het leiderschap dat hij tijdens deze acties toonde. Van de koningin heeft hij verlof gekregen om naar Engeland af te reizen, waar hij door koning George VI werd bevorderd tot Honorary Member of the Order of the British Empire. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.