Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
De Hulp Actie Roode Kruis.
1945

Nieuwsoverzicht 14 juni 1945: Smilde pakt het muzikale leven weer op

De Hulp Actie Roode Kruis.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 14 juni 1945.

Het muzikale leven in Smilde krijgt na de oorlog weer langzaam vorm. De Concertvereniging en de Muziektentencommissie hebben deze week vergaderd en nieuwe besturen vastgesteld, meldt de  Provinciale Drentsche en Asser Courant .  

Besloten werd om de taken en ambities van voor de oorlog weer op te pakken. Het zomerprogramma voor de openluchtconcerten zal op 29 juni beginnen, op de verjaardag van prins Bernhard. Half juli volgt een kerkconcert waarbij de opbrengsten ten goede komen aan noodlijdend Nederland. Ook werd er gesproken over het verplaatsen van de bestaande muziektent in Bovenmilde en het bouwen van een nieuwe tent in Hoogersmilde.  

Inzameling Assen: 'van naald tot meubelen'

Verder is de organisatie van de Hulp Actie Roode Kruis (H.A.R.K.) is in Assen inmiddels zo vergevorderd, dat in de komende week huis aan huis ingezameld kan worden. In alle buurten hebben vrijwilligers zich bereid gevonden de inzameling uit te voeren. Vooral kleding en gebruiksvoorwerpen zijn nodig, ‘van een naald tot meubelen’. 

Het comité in Assen verwacht dat de opbrengst groot genoeg gaat zijn om de ongeveer zestig Asser gezinnen, die alles kwijt zijn, behoorlijk te helpen. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.