Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Foto: Bart/Wikimedia Commons
1945

Nieuwsoverzicht 15 juni 1945: Openbaar vervoer komt langzaam op gang

Foto: Bart/Wikimedia Commons - Foto: Picasa 3.0

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 15 juni 1945.

Het openbaar vervoer in Drenthe en Groningen komt langzaam weer op gang. Bussen tussen Meppel-Hoogeveen-Beilen-Assen en Groningen rijden nog niet omdat er nog geen banden beschikbaar zijn. Zodra dit wel het geval is gaan de bussen zeven diensten per dag rijden.

Midden volgende week moet de tramverbinding Assen, Smilde en Friesland weer tot stand zijn gebracht, het wachten is op de herstelwerkzaamheden aan de brug over de Norgervaart. In Zuidoost Drenthe laten de herstelwerkzaamheden aan bruggen langer op zich wachten. De brug bij Oosterhesselen zal wel spoedig gereed zijn, maar bij Schoonoord is de schade zo groot dat een snel herstel niet tot de mogelijkheden behoort. 

Schepen met bloem

In Assen zijn opnieuw verschillende schepen met voedsel van de geallieerden aangekomen. Nog meer schepen zijn onderweg. Er is onder meer 200 ton Amerikaanse bloem aangevoerd. Aan bloem is al een tijdje een tekort. Met deze nieuwe aanvoer kunnen de bakkers de kwaliteit van hun broden weer verbeteren.

Assenaar Roelof Pieters (geboren in 1922) is terug op Nederlandse bodem. Pieters zat volgens de Provinciale Drentsche en Asser Courant vast in concentratiekamp Sachsenhausen en is van Halle in Duitsland met een Dakota naar Eindhoven gevlogen.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.