Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Het academiegebouw in Groningen
1945

Nieuwsoverzicht 18 juni 1945: Rijksuniversiteit Groningen houdt optocht

Het academiegebouw in Groningen - Foto: Jeroen Kelderman

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 18 juni 1945.

De Rijksuniversiteit Groningen opent volgens het Groninger Dagblad op 23 juni weer de deuren met een speciale optocht. Om 14.00 uur start de bijzondere gebeurtenis met een interconfessionele inwijdingsdienst in de Martinikerk.  

Daarna vormen hoogleraren en studenten een optocht richting het academiegebouw, waar de rector magnificus zal spreken om 15.00 uur. De dag wordt besloten met een feestelijk samenzijn van hoogleraren en studenten. Hiermee komt het universitaire leven na de oorlog weer definitief op gang.

Volledig programma in Asser bioscoop

Het is de tijdelijke beheerders van bioscoop Apollo in Assen gelukt een volledig programma voor te schotelen. Naast het gebruikelijke voorprogramma draait de film ‘Convooi naar Moermansk’ in de bioscoop. De film vertelt het verhaal van zeelieden der geallieerde naties, die er ondanks heftig verzet van de vijand, in slagen om een convooi met goederen over zee te vervoeren.  

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.