Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Luchtfoto van Assen.
1945

Nieuwsoverzicht 19 juni 1945: Prostitutie steekt de kop op in Assen

Luchtfoto van Assen.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 19 juni 1945.

In Assen steekt de prostitutie steeds dreigender de kop op, waarschuwt de Provinciale Drentse en Asser Courant vandaag. Het stadsbestuur deelt mee dat het aantal vrouwen dat zich in de Drentse hoofdstad bevindt, inmiddels enkele tientallen bedraagt. Het meerdendeel van de prostituees zijn volgens de krant 'gelukkig niet uit Assen zelf afkomstig'.

De krant vindt dat deze vrouwen geïnterneerd moeten worden. Met twintig van hen is dat al gebeurd. Zij zijn afgevoerd naar tehuizen in Groningen en Oosterhesselen. 'Doch is het dringend noodzakelijk, dat ook in Assen zelf of in de omgeving daarvan een gebouw wordt ingericht, dat als interneringskamp dienst zal kunnen doen.'

Sportvereniging Grolloo

Verder is in Grolloo een sportvereniging opgericht voor inwoners van Grolloo, Schoonloo en Vredenheim. De nieuwe club al zich toeleggen op atlethiek, gymnastiek, zwemmen, voetbal, handbal en korfbal.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.