Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Paarden tijdens de oogst.
1945

Nieuwsoverzicht 20 juni 1945: groot tekort aan paarden voor de oogst

Paarden tijdens de oogst. - Foto: Dolf Kruger / Nederlands Fotomuseum

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 20 juni 1945.

In Drenthe is een groot tekort aan paarden. Dat meldt de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Uit de bezetting zijn 9.000 paarden overgebleven, verdeeld over 145.000 hectare land. Dat komt neer op 1 paard op 16 hectare, te weinig om de oogst fatsoenlijk van het land te halen. Om de balans tussen het aantal paarden en de hoeveelheid land terug te brengen, zijn 3.000 extra paarden nodig.

Uit Groningen is echter niets te krijgen, zo meldt de krant. Het surplus aan paarden is op dit moment in het Westen van het land te vinden. Imiddels zijn 260 paarden vanuit IJmuiden naar Drenthe overgebracht. De hoop is dat het gehele tekort voor de oogsttijd aangevuld kan worden. Zeker omdat er nog altijd zeer weinig bruikbare landbouwmachines voorhanden zijn.

Artsen zonder auto

Verder blijken doktoren in Drenthe, ondanks dat de bevrijding inmiddels al twee maanden geleden is, in veel gevallen nog niet over een auto te beschikken. Artsen waarvan hun auto door de bezetter is ingenomen, moeten nu vaak per fiets door weer en wind naar patiënten toe. De Rijksverkeersinspectie probeert de problemen zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.