Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Luchtfoto van het centrum van Assen.
1945

Nieuwsoverzicht 21 juni 1945: Twee ongelukken met militaire voertuigen in Assen; filmbeelden Auschwitz maken diepe indruk

Luchtfoto van het centrum van Assen.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 21 juni 1945.

De Provinciale Drentse en Asser Courant meldt dat gisteren een tweetal ongelukken gebeurde in de Drentse hoofdstad, waarbij in beide gevallen een Canadees voertuig betrokken was. Op de hoek van de Markt en de Kruisstraat gleed een motorrijder onder een militair voertuig van de Canadezen. Hoewel de toestand van het slachtoffer in eerste instantie ernstig leek, maakt hij het na een goede verzorging in het Wilhelmina Ziekenhuis naar omstandigheden goed.

Diezelfde avond botste een andere motorrijder op de hoek Gedempte Singel/Kruisstraat op een Canadese auto die in de bocht te veel links hield. Er werd eerste hulp verleend door een omstander, waarna ook deze motorrijder naar het ziekenhuis werd gebracht.

Film over Auschwitz maakt diepe indruk

In Moskou werd een film getoond van het ‘dodenkamp’ bij Oswiecim waarbij de meeste mensen het niet droog konden houden. Dat meldt de krant Ons Noorden . Het kamp, ook wel bekend als Auschwitz, werd in januari bevrijd door de Russen. 

In de film is te zien hoe ‘totaal uitgehongerde krijgsgevangen, die maandenlang achter dubbel, onder elektrische stroom gezet prikkeldraad gezeten hadden en die meer op lijken dan op levende mensen leken.’  

Volgens de krant vonden vier miljoen mensen de dood in het kamp en lijkt het op een grote stad ‘van lange rijen barakken, met vijf hoogovens, waarin dagelijks tien à twaalfduizend personen verbrand werden met speciale martelkamers, gaskamers en vertrekken om chirurgische proeven op de lichamen van levende mensen te nemen. In dit reuzenkamp, waar zeshondertwintig barakken stonden, in elk waarvan niet minder dan tweehonderd personen huisden, zijn slechts 2819 gevangenen in leven gebleven.’  

Met de kennis van 2020  

De film gaat over de bevrijding van het kamp Auschwitz Birkenau, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog  ongeveer 1,3 miljoen mensen werden vermoord. De Russen maakten de beelden tijdens de bevrijding van het kamp in januari 1945. In het kamp zijn dan nog maar een gering aantal gevangenen aanwezig, omdat de meeste mensen verplicht deel moesten nemen aan de hongermarsen richting Duitsland om het naderende front voor te blijven.  

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.