Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Illustratie: Job van der Molen
1945

Nieuwsoverzicht 23 juni 1945: Lonen landbouw en veenbedrijf stijgen naar 50 cent per uur

Illustratie: Job van der Molen

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 23 juni 1945.

De  Provinciale Drentsche en Asser Courant  deelt mee dat het gelukt is regelingen te treffen voor de lonen in de landbouw en het veenbedrijf. De regeling is met gunstige adviezen van de militaire commissaris in Drenthe verstuurd naar de Rijksbemiddelaar. 

Zaterdagmiddag vrij

Voor een arbeider met een vaste betrekking in de landbouw is een weekloon van 27 gulden vastgesteld. Bedrijfsleiders krijgen 3 gulden extra. Om het volgen van cursussen die voor het bedrijf van belang zijn, te stimuleren, wordt verder een toeslag toegekend voor het bezit van diploma’s. Het uurloon van flexibele arbeidskrachten wordt verhoogd van 36 naar 50 cent per uur. 

De uurlonen in het veenbedrijf zijn opgehoogd van 39 naar 58 cent per uur. Zowel de land- als de veenarbeider krijgt voor elke maand dienstverband een halve dag vakantie met behoud van loon én een vakantietoeslag. Ook is de zaterdagmiddag automatisch vrij. 

Onjuistheden nivelleren

Uit dit alles blijkt dat er baanbrekend werk verricht is door de Provinciale Adviescommissie Arbeidsvoorwaarden, vindt de  Provinciale Drentsche en Asser Courant . ‘Het is nu de taak van de werknemers en werkgevers om voor het volgend jaar in onderling overleg op deze regelingen voort te bouwen en eventuele onjuistheden te nivelleren.’ 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.