Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Bussen bij station Assen. Beeld ter illustratie. Foto: Drents Archief
1945

Nieuwsoverzicht 24 juni 1945: Busdienst Meppel - Groningen start weer op

Bussen bij station Assen. Beeld ter illustratie. Foto: Drents Archief

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 24 juni 1945.

Het Militair Gezag in Groningen heeft een einde gemaakt aan de verscheping van textiel vanuit de haven van Delfzijl richting Duitsland. Tot nu toe werden voorraden textielgoederen en levensmiddelen via deze weg naar het buurland gezonden. Dit omdat er in Nederland zelf nog altijd veel behoefte is aan textiel. Zo moeten voor de winter nog 1,6 miljoen Nederlanders van een winterjas worden voorzien, meldt de  Provinciale Drentsche en Asser Courant .

Busdienst weer opgestart

Verder is bekendgemaakt dat de busdienst Meppel – Groningen vanaf morgen weer wordt opgestart. De Drentsche Auto-Bus Onderneming (DABO) gaat dagelijks zeven keer per werkdag de volgende lijn rijden: Meppel-Ruinerwold-Ruinen-De Wijk-Zuidwolde-Hoogeveen-Beilen-Assen-Vries-Groningen. Ook wordt de route andersom zeven keer per dag gereden.  

Daarnaast is er ‘s ochtends een extra rit Hoogeveen – Meppel, en ‘s avonds een extra rit Meppel – Hoogeveen. Op zondag rijdt de lijn Meppel-Groningen drie keer. Met het oog op de bandenschaarste mag de bus alleen zitplaatsen afgeven en geldt vol is vol. Fietsen mogen nog niet mee. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.