Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Het nieuwe kabinet, met in het midden W. Schermerhorn. Foto: Nationaal Archief
1945

Nieuwsoverzicht 25 juni 1945: Nederland heeft een nieuw kabinet; beruchte Winschoter landwachter opgepakt

Het nieuwe kabinet, met in het midden W. Schermerhorn. Foto: Nationaal Archief

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 25 juni 1945.

Alle kranten openen vandaag met het bericht dat de kabinetsformateurs erin zijn geslaagd een nieuwe regering samen te stellen. Het kabinet Schermerhorn wordt vandaag beëdigd en is het eerste kabinet na de Tweede Wereldoorlog, gevormd door de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP), de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB).

'Premier met goede naam'

Prof. Ir. Schermerhorn, de nieuwe minister-president, werd in 1894 geboren als zoon van een hereboer. Hij is hoogleraar in de geodesie of aardmeetkunde en heeft op dit wetenschappelijk gebied een goede naam, meldt  Ons Noorden . 'Maar ook buiten zijn wetenschappelijk terrein had hij steeds belangstelling voor het maatschappelijk leven’, schrijft de krant. ‘Zo was hij voorzitter van „Eenheid door demooratie", lid van de Onderwijsraad, bestuurslid van de V.P.R.O. en secretaris van de Centrale Commissie voor Vrijzinnig Protestantisme.’ 

In 1942 werd Schermerhorn als gijzelaar gearresteerd en opgesloten in net kamp van St. Michielsgestel, ‘waar hij spoedig een der leidende figuren werd en kampleider, wat hij tot zijn vertrek in december 1943 gebleven is. Hij stond daarbij in hoog aanzien. Na zijn ontslag sloot hij zich aan bij de ondergrondse verzetsbeweging.’

Prinses Juliana in Canada

Verder is prinses Juliana naar Canada vertrokken, om daar haar drie dochtertjes op te halen. Ook zal zij afscheid nemen van het Canadese volk, dat de koninklijke familie in de oorlogsjaren lange tijd gastvrijheid verleende.

Arrestatie van beruchte Winschoter landwachter

In Winschoten heeft de beruchte landwachter R. de Lange na zijn arrestatie meerdere van zijn oude kameraden verraden. De Winschoter politie ontfutselde hem na indringend verhoor onder meer de locatie van de leider van de Winschoter landwacht, K. A. Remmers.  

Remmers bevond zich in de buurt van het Duitse Wilhelmshafen, waar hij in dienst getreden was van een melkfabriek. Een afgevaardigde van het Militaire Gezag heeft hem daar opgepakt. Remmers was in de veronderstelling dat hij verraden was door een van de andere daar werkzame oud-landwachters en sloeg onmiddellijk door. Zo konden in totaal negen man worden opgesloten in Winschoten.  

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.