Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Illustratie: Job van der Molen
1945

Nieuwsoverzicht 27 juni 1945: Vriend van nazi-kopstuk opgepakt in Groningen met enorme hoeveelheid geld en juwelen

Illustratie: Job van der Molen

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 27 juni 1945.

De Provinciale Drentsche en Asser Courant meldt vandaag dat in Groningen een persoonlijke vriend van nazi-kopstuk Rudolf Hess is opgepakt. Het gaat om een zekere Hans Tietscher, die volgens de krant tijdens de oorlog enorme hoeveelheden in beslag genomen radiotoestellen, haarden, kachels en meubels aan Duitsland verkocht. 

Tietscher werd gepakt doordat zijn dochter in Oldenzaal staande werd gehouden met maar liefst 50.000 gulden op zak. Nader onderzoek leidde vervolgens tot de arrestatie van Tietscher en zijn vrouw in Groningen. De twee stonden net op het punt zich uit de voeten te maken met een grote hoeveelheid geld en juwelen, waarvan de gezamenlijke waarde op zeker 120.000 gulden wordt geschat. 

Reunie van verzet 

In Assen heeft een reünie plaatsgevonden van oud-illegale werkers, die tijdens de oorlog samenwerkten. Er werd onder meer gesproken over de overval op de Asser gevangenis, door de Knokploeg Noord-Drenthe. Een van de bevrijde verzetsmensen vertelde uitvoerig over hoe hij uit zijn gevangenschap werd verlost door zijn kameraden. 

De avond vond plaats bij cafe De Witterbrug, waar verschillende aanwezigen tijdens de oorlog een toevluchtsoord vonden. De wens werd uitgesproken om dit soort reünies vaker te houden. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.