Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Foto: Archief/DVHN
1945

Nieuwsoverzicht 29 mei 1945: Opstarten personenvervoer over het spoor laat op zich wachten

Foto: Archief/DVHN

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 29 mei 1945.

De directie der Nederlandsche Spoorwegen hoopt zo snel mogelijk weer treinen te kunnen laten rijden voor de voedselvoorziening. Zo zijn een aantal goederenwagons en 27 locomotieven teruggevonden. Dertien zijn klaar voor gebruik.

Het opstarten van personenvervoer laat nog even op zich wachten. Nederland telt nog amper personenwagons, omdat deze allemaal zijn meegenomen door de Duitsers. 

Olieboringen

De olieboringen in Drenthe hebben de afgelopen jaren ‘groter resultaat’ gehad dan vooraf gedacht. Dit kan volgens de Provinciale Drentsche en Asser Courant van grote betekenis worden voor de toekomst van het gebied.

Verder is in een garage aan de Beilerstraat in Assen brand ontstaan. De schade valt mee, maar had veel groter kunnen zijn.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.