Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Koningin Wilhelmina.
1945

Nieuwsoverzicht 30 mei 1945: Koningin geeft opdracht tot vorming kabinet

Koningin Wilhelmina.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 30 mei 1945.

We beginnen met nationaal nieuws. De koningin heeft Wim Schermerhorn en Willem Drees opgeroepen om een nieuw nationaal kabinet te vormen. Drees (1886) uit Den Haag was eerder actief in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en werd in 1933 lid van de Tweede Kamer voor de S.D.A.P. Dat was hij in 1940 nog steeds. Schermerhorn (1894) werd in 1931 adviseur in landmeetkundige zaken voor de Rijkswaterstaatsdienst. 

Groninger Journalisten Vereniging

De Groninger journalisten die verbonden zijn aan de vijf in Groningen verschijnende dag- en weekbladen hebben de Groninger Journalisten Vereniging weer opgericht. Eerste actiepunt: onderzoeken welke Groningse journalisten zich tijdens de bezetting niet als goede vaderlanders hebben gedragen.

Zaak over dreigbrieven

Verder een opmerkelijk bericht over onderduiker Berend Oosting. Hij dient een klacht in bij de militaire raad. Op zijn onderduikadres kwamen steeds dreigbrieven binnen, waarin stond dat het bekend was dat F.K. onderduikers had en die meteen het huis uit moest gooien. Achteraf blijkt F.K. die brieven aan zichzelf te schrijven om Oosting het huis uit te krijgen.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.