Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Duitse soldaten en hun Nederlandse bondgenoten komen aan in Zoutkamp, nadat ze zijn gearresteerd door de Canadezen.
1945

Nieuwsoverzicht 31 mei 1945: Boeren krijgen hulp van NSB-dwangarbeiders

Duitse soldaten en hun Nederlandse bondgenoten komen aan in Zoutkamp, nadat ze zijn gearresteerd door de Canadezen.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 31 mei 1945.

Vandaag wordt bekend dat boeren in Drenthe en Groningen een aanvraag in kunnen dienen om gebruik te maken van geïnterneerden van Kamp Westerbork. De hier geïnterneerde NSB'ers en andere Duitsgezinden worden ingezet voor werkzaamheden als schoffelen en het oogsten van hooi en koren.

Transport vanuit Schiermonnikoog komt aan

Naar verluidt is vandaag een groep van 107 SD-mannen en 10 dames met transport aangekomen in Groningen. Zij waren gevlucht naar het eiland Schiermonnikoog en opgepakt door de Canadezen. Onder de SD’ers bevindt zich de beruchte Leemhoff, die in het Scholtenhuis vele mensen martelde.

Verder speelt voetbalvereniging Achilles in Assen een wedstrijd tegen een elftal van de Royal Air Force. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar het herstel van Groningen.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.